10 ماده مغذی که جذب اون از غذاهای حیوونی غیر ممکنه

مواد غذایی حیوونی و گیاهی تفاوتای بسیاری با همدیگه دارن.

10 ماده مغذی که جذب اون از غذاهای حیوونی غیر ممکنه

10 ماده مغذی که جذب اون از غذاهای حیوونی غیر ممکنه

این مخصوصا درباره ارزش مواد مغذی اونا صحت داره، چون بعضی از مواد مغذی فقط مختص گیاهان و بعضی هم فقط به غذاهای حیوونی اختصاص داره.

در این مقاله 10 مورد از شایع ترین مواد مغذی رو که جذب اون از غذاهای حیوونی سخت و در مواردی غیر ممکنه، براتون بر می شماریم.

1.ویتامین C

ویتامین C در گروه حیاتی ترین ویتامینای لازم بدنه که در مواد غذایی حیوونی پخته شده با احتمال خیلی کم پیدا میشه.

ویتامین C آنتی اکسیدانی بسیار قویست که واسه حفظ انسجام بافتا از اهمیت خاص ایی برخورداره. این ویتامین هم اینکه به عنوان عامل مشترکی واسه کارکرد خیلی از آنزیمای بدن حساب می شه.

هم اینکه، کمبود ویتامین C ممکنه به مریضی اسکوربوت، که در اول پوست رو درگیر کرده و موجب بروز لکه هایی در اون می شه و با خستگی بیشتر از اندازه همراه س، شه. این مریضی در موارد زیاد موجب زردی پوست، از دست دادن دندانا، خونریزی و در آخر مرگ می شه.

رژیمایی که تنها براساس مواد غذایی حیوونی استوار باشن، معمولا شامل ویتامین C کافی نیستن. به خاطر همین، افراد باید اونو از میوه ها، سبزیجات، غذاهای مقوی یا مکملا تامین کنن.

با این وجود میشه با مصرف جگر خام، خاویار و تخم مرغ ویتامین C لازم بدن رو تامین کرد. گوشت خام و ماهی شامل مقدار بسیار ناچیزی ویتامین C هستن.

از اونجایی که بیشتر مردم ویتامین C مورد نظر بدنشون رو از برنامه غذایی خود جذب می کنن، مصرف مکلا ضرورتی نداره.

با این وجود، چندین مطالعه در این مورد نشون دهنده اون هستش که جذب زیاد ویتامین C موجب:

پیشگیری از مریضی زوال عقل مربوط به افزایش سن می شه.

فشار خون رو کم می کنه.

سلامت رگای خونی رو بهتر کرده و شاید خطر انسداد سرخرگا رو نابود می کنه.

بیماریایی که از اونا نام برده شد ممکنه با کمبود ویتامین C در افراد بروز کنه.

مصرف ویتامینC ، جذب آهن مواد غذایی مصرفی رو هم زیاد می کنه. همین امر خطر دچار شدن به کم خونی رو در افراد مستعد کمبود آهن کم می کنه.

ویتامین C در بیشتر مواد غذایی گیاهی مخصوصا میوه های خام و سبزیجات پیدا میشه. غنی ترین منابع غذایی شامل فلفل دلمه، کلم، کیوی، مرکبات و شکلای جور واجور توتا می شه.

2 تا 5. فلاونوئید

10 ماده مغذی که جذب اون از غذاهای حیوونی غیر ممکنه

فلاونوئیدها عادی ترین گروه آنتی اکسیدان های گیاهی هستن. اونا کم وبیش در همه مواد غذایی گیاهی یافت می شن.

خیلی از خواص مصرف میوه ها و سبزیجات به وجود اومده به وسیله فلاونوئید موجود در اوناس. واقعا، تحقیقات نشون دهنده اون هستش که رژیم غذایی پر از فلاونوئید امتیازات زیادی داره از جمله:

کاهش خطر دچار شدن به بیماریای قلبی

بهبود سلامت و کارکرد مغز

سلامت روده ی بزرگ

در زیر به 4 نمونه از عادی ترین فلاونوئیدها می پردازیم، منابع غذایی و امتیازات اونا در سلامت رو برمی شماریم:

2.کوئرستین

کوئرستین معمولی ترین نوعِ فلاونوئیده.

جذب حداکثری کوئرستین با فشار خون پایین تر و کاهش خطر دچار شدن به بیماریای قلبی همراه س.

کوئرستین در بیشتر گیاهان پیدا میشه، اما غنی ترین منابع غذایی اون caper، پیاز، کاکائو، کرن بری و سیبه. البته مکملای اونم هست.

3.کاتچین

کاتچینا از خونواده فلاونوئیدها هستن، فراوون ترین نوع اونا کاتچینا و اپی کاتچینا هستن.

امتیازات کاتچینِ موجود در چای سبز واسه حفظ سلامت به طور گسترده ایی بررسی شده.

اونا هم اینکه با کاهشفشار خون، بهبود کارکرد رگای خونی و تخفیف کلسترول خون در ارتباطه.

کاتچینا در خیلی از میوه ها و نوشیدنیا یافت می شن. اصلی ترین منابع اون زردآلو، گلابی، انگور، هلو، چای، کاکائو و شراب قرمزه.

4.هسپریدین

هسپریدینا یکی از عادی ترین فلاونوئیدها هستن.

تحقیقات نشون میدن که هسپریدین به پیشگیری ازبیماریای قلبی و سرطان کمک زیادی می کنه. با این وجود، دلایلِ موجود فقط به تحقیقات آزمایشگاهی روی حیوانات محدود می شه.

هسپریدین در مرکبات، مخصوصا پرتقال و لیمو فت و فراوون پیدا میشه.

5.سیانیدین

سیانیدین گسترده ترین نوع آنتوسیانینه.

آنتیوسیانینا رنگدانهای آنتی اکسیدانی هستن که رنگ روشن خیلی از میوه ها و سبزیجات به لطف اوناس.

تحقیقات نشون دهنده اون هستش که آنتوسیانینا خطر دچار شدن به بیماریای قلبی رو کاهش میدن، اما دلایل موجود در این مورد بسیار محدوده.

سیانیدینا در میوه ها و سبزیجات رنگی فت و فراوون یافت می شن. غنی ترین منبع غذایی در این مورد توتای مشکی مانند شاه توت، انگورفرنگی مشکی و تمشک مشکی است.

6 تا 10. فیبر خوراکی

10 ماده مغذی که جذب اون از غذاهای حیوونی غیر ممکنه

چیزی که شامل امتیازات مواد غذایی گیاهیه در واقع به وجود اومده به وسیله فیبر موجود در اوناس.

کلا، فیبرها اون بخش از مواد غذایی گیاهی هستن که در بخش فوقانی سیستم گوارش هضم نمی شن.

جذب حداکثری فیبر با امتیازات زیادی در سلامت افراد پیوند خورده:

از جمله:

کلسترول پایین

کاهش خطر دچار شدن به بیماریای قلبی

کاهش خطر دچار شدن به یبوست

کاهش خطر دچار شدن به سرطان روده

افزایش احساس سیری پس از صرف وعده غذایی و در نتیجه احتمال کاهش وزن

بعضی از شکلای جور واجور فیبرها، پروبیوتیک هم هستن، بدون معنا که احتمال سلامت روده رو با افزایش باکتریای به درد بخور روده، بالا می برن.

در زیر به 5 نمونه از فیبرهای خوراکی که اثبات شده از امتیازات زیادی واسه حفظ سلامت افراد بهره مند هستن، ذکر می شه:

6.بتا-گلوکان

بتا-گلوکان در گروه فیبرهایی قرار داره که تحقیقات زیادی روی اون انجام شده.

فیبری غلیظ و چسبناک که از امتیازات زیادی در حفظ سلامت برخورداره.

به عنوان پروبیوتیکی موثر، بتا-گلوکان در روده که جایگاه تحریک و رشد باکتریای به درد بخور روده اییه، تخمیر می شه. همین امر منتهی به بهتر شدن سلامت روده می شه.

فیبر هم اینکه از اندازه فشار خون کم می کنه، کلسترول رو پایین آورده و اندازه قند خون رو پس از صرف وعده هایی غذایی کم می کنه.

غنی ترین منبع بتا-گلوکانا سبوس جودوسر و جوه. مقدار کمی بتا-گلوکان هم در غلات کامل دیگه مانند ذرت خوشه ایی، چاودار، گندم و برنج پیدا میشه.

7.پکتین

پکتینا از اعضای خونواده فیبرهای پروبیوتیک حساب می شه که در میوه ها یافت می شن.

اونا در اشکال مختلفی هست و که هر یک امتیازات متفاوتی بر سلامت داره.

پکتینا موجب تقویت رشد باکتریای به درد بخور روده می شن. اونا هم اینکه اسهال طولانی رو آرامش بخشیده و میزانن قند خون رو پس از صرف وعده غذایی متعادل میسازن.

هم اینکه، تحقیقات نشون دهنده اون هستش که پکتینا در پیشگیری از بروز سرطان روده کمک زیادی می کنن.

مهمترین منبع تغذیه ایی پکتین، میوه هایی مثل پرتقال، سیب، آلو، موز و شکلای جور واجور توت ها هستن.

8.اینولین

اینولین به گروه خاصی از فیبرها موسوم به فروکتانا تعلق داره.

اینولین و دیگه فروکتانا درزمره فیبرهای پروبیوتیک هستن که منتهی به رشد باکتریای به درد بخور روده می گردن و سلامت روده رو زیاد می کنن.

تحقیقات نشون میده که پیروی از رژیمای پر از اینولین، یبوست رو برطرف می کنه.

با این وجود، بعضی افراد متحمل مشکلات جانبی به وجود اومده به وسیله اون مثل نفخ شکم و باد شکم می شن.

اینولین در میوه ها و سبزیجات مختلفی از جمله موز، کنگرفرنگی، مارچوبه، پیاز، سیر، تره فرنگی و کاسنی پیدا میشه.

9.لیگنان

برخلاف فیبرهای خوراکی، لیگنانا بیشتر از اینکه کربوهیدرات باشن، پلی فنول هستن.

وقتی که اونا به روده می رسن، به وسیله باکتریای روده ایی تخمیر می شن. روند تخمیر اونا رو به فیتواستروژن بدل می کنه که در آخر جذب رگایی که مسول گردش خون هستن، می شن.

فیتواستروژنا از امتیازات زیادی واسه سلامت بهره مند هستن از جمله این موارد میشه به کاهش خطر دچار شدن به بیماریای قلبی و سرطان سینه اشاره کرد.

لیگنانا در بیشتر مواد غذایی گیاهی یافت می شن. غنی ترین منابع غذایی شامل بذرها مخصوصا بذر کتون و جوونه ی حبوبات می شه.

10.نشاسته ایستا

نشاسته معمولی ترین کربوهیدرات گیاهیه.

اونا بیشتر خوب در بدن هضم می شن، اما بعضی از اونا هم در برابر هضم مقاومند. این نوع از نشاسته به عنوان نشاسته ایستا شناخته می شه.

نشاسته های ایستا رشد باکتریای به درد بخور روده رو زیاد می کنن و بالطبع سلامت روده رو بهتر می کنن.

تحقیقات نشون دهنده اون هستش که نشاسته های ایستا به احتمال زیاد احساس سیری رو زیاد می کنن و اندازه قند خون رو پس از صرف وعده های غذایی متعادل می سازه.

نشاسته های ایستا در شکلای جور واجور غذاهای پر از کربوهیدرات مثل غلات کامل، پاستا، شکلای جور واجور بنشن، موز خام و سیب زمینی که پخته و خنک شده، یافت می شن.

یه برنامه غذایی متعادل که پر از مواد غذایی گیاهی و حیوونی باشه از امتیازات زیادی برخورداره.

با اینکه رژیمای گوشتخواری هم می تونن سالم باشن، اما بدون مواد مغذی مهمی هستن که فقط مختص گیاهانه.

/ healthmag.ir

.

منبع :

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *